MENU
 

Historische Opel fietstoertocht 2013 

De derde versie van de Opel fietstoertocht, georganiseerd door Marion en Rinus Haalboom, dreigde volledig in het water te vallen. De voorspellingen waren gewoonweg triest. Om die reden had ik, in plaats van mijn historische kledij, een modern regenpak tevoorschijn gehaald. Maar zondagmorgen 8 september toch nog maar even op de buienradar gekeken. En daaruit bleek dat ik nog wel de fiets in de volle regen op de drager mocht binden en in regen naar De Glind bij Barneveld rijden, maar dat de regen rond 11 uur zou ophouden. En met dat vooruitzicht deerde mij de regen niet echt meer.
Aangekomen in wijkcentrum De Glindster bleken verschillende deelnemers al lekker aan de koffie te zitten. De rest volgde spoedig, inclusief de Opel Vivaro bezemwagen bestuurd door Marc Bresser.
Het duurt dan altijd nog even voordat alle 14 fietsen afgeladen zijn en met de banden vol met wind klaar staan voor de 25 km lange tocht over het westelijk deel van de Veluwe. Maar rond half twaalf konden we onder een inmiddels droge hemel dan toch op de oude pedalen. Hoewel de fietstocht De derde versie van de Opel fietstoertocht, georganiseerd door Marion en Rinus Haalboom, dreigde volledig in het water te vallen. De voorspellingen waren gewoonweg triest.

Om die reden had ik, in plaats van mijn historische kledij, een modern regenpak tevoorschijn gehaald. Maar zondagmorgen 8 september toch nog maar even op de buienradar gekeken. En daaruit bleek dat ik nog wel de fiets in de volle regen op de drager mocht binden en in regen naar De Glind bij Barneveld rijden, maar dat de regen rond 11 uur zou ophouden. En met dat vooruitzicht deerde mij de regen niet echt meer.
Aangekomen in wijkcentrum De Glindster bleken verschillende deelnemers al lekker aan de koffie te zitten. De rest volgde spoedig, inclusief de Opel Vivaro bezemwagen bestuurd door Marc Bresser.
Het duurt dan altijd nog even voordat alle 14 fietsen afgeladen zijn en met de banden vol met wind klaar staan voor de 25 km lange tocht over het westelijk deel van de Veluwe. Maar rond half twaalf konden we onder een inmiddels droge hemel dan toch op de oude pedalen. Hoewel de fietstocht drankjes zaten te verorberen. Hoewel niet helemaal Oké pak je op de fiets toch makkelijker een biertje dan wanneer je met de auto onderweg bent. Daarbij is het ook leuk dat er spontaan clubleden langs komen die in de buurt wonen of op doorreis zijn en uit interesse de toertocht komen bekijken. Maar hoe gezellig het daar ook was, op een gegeven moment moesten

de oude stalen rossen weer bij horens worden gevat voor de terugtocht. Deze leidde ons over weer ander mooie weggetjes door het Gelders Landschap. En ook langs het pad met de "gekkigheidjes". Daar had iemand een hele verzameling min of meer kunstzinnige rariteiten bijeen gebracht. Reden genoeg om weer even van de pedalen te gaan en de stukken onder genot van versnaperingen uit de bezemwagen te bekijken. In het laatste deel van de tocht had de oude techniek toch nog enkele verrassingen in petto. Bij een van de fietsen was de traparmmoer losgelopen en bij een andere de stuurpen. Maar na reparatie konden we allemaal toch op eigen kracht het eindpunt bij De Glindster bereiken. Om daar nog even gezellig na te kletsen over een wederom prima geslaagde Opel oldtimer fietstoertocht. Aanvankelijk hadden 18 fietsers zich aangemeld, maar vier daarvan hadden vlak van te voren jammer genoeg afgemeld. Vooral voor henzelf, want ze hebben een bijzonder leuk uitstapje gemist. Marion en Rinus, bedankt!

 

Rudy Hanenbergh *1717

 

 

 

 

 

 


 

Historisch Opel fietstoertocht

Zondag 9 september vond al weer de tweede internationale historische Opel fietstoertocht plaats.  Bestemd voor originele Opel fietsen of minimaal 50 jaar oude fietsen van andere merken. Vorig jaar in Drenthe, dit keer wat meer in het zuiden in Noord-Brabant. Georganiseerd door Jacqueline en Fred Smeulders uit Deurne.

De 18 fietsers, waarvan 10 met een originele Opel fiets waren gekomen,  werden zondagmorgen rond 11 uur ontvangen met koek en koffie in de tuin van Jacqueline en Fred.  Dat  het die dag fantastisch weer zou worden was toen al te merken aan de hoge temperatuur. Het begon al best warm te worden.  Dat heeft sommige deelnemers er echter niet van weerhouden toch hun historische kledij aan te trekken hoewel die wat  meer bestemd was voor minder warme omstandigheden.  De Luxemburgse en Duitse deelnemers, die met originele halfrenners van Opel waren gekomen, droegen een sportoutfit zoals dat vroeger was gedragen tijdens het Basel-Kleve fietsrennen. Hoewel niet van Opel, maar toch heel bijzonder was de Royal Hunter tandem uit 1936 waarmee vrouw en dochter van Arjan van Werde waren gekomen.

  Rond twaalven ging de groep op de pedalen  om via leuke fietspaadjes naar Helenaveen te rijden voor een bezoek aan een ambachtelijke tingieterij.  Omdat we wat laat waren vertrokken moesten we 15 km flink doortrappen op onze oude stalen rossen,  waardoor de halverwege ingelaste stop met een hapje en een drankje extra welkom was.

In de tingieterij kregen we naast een demonstratie tingieten, waarbij voor de gelegenheid ook een fietszeppelin werd nagegoten, een uitgebreid verslag van de ontstaansgeschiedenis van de tingieterij en de ontwikkeling van het omgeving  van de Peel in de laaste 150 jaar. De eigenaar, een familielid van Jacqueline,  kon er heel enthousiast over vertellen.

Maar Jacqueline en Fred zouden Jacqueline en Fred niet zijn als ze niet gedacht zouden hebben aan een goede verzorging van de inwendige mens.  Zij hadden in de bezemwagen, hun C-Rekord Caravan, bestuurd door Henk Slagter, een uitgebreide brood- en fruitlunch meegebracht. Die werd door ons met smaak verorberd aan de picknicktafels in de tingieterij. Heel gezellig.

  Nadat de lunch was weggewerkt en het tin afgekoeld bestegen we weer onze antieke tweewielers voor de terugtocht naar Deurne.  Via een andere route, maar niet minder leuke wegen.  Deels langs een historisch veenkanaal, aangelegd door vervener Jan van der Griendt.  Maar eigenlijk moet ik bekennen niet zoveel van de omgeving gezien te hebben. Want fietstoertochten onderscheiden zich van autotoertochten in de mogelijkheid om je ook tijdens de rit met alle deelnemers te onderhouden. En er valt altijd meer dan genoeg te praten en te lachen. 

Terug in Deurne hebben we met een drankje in de tuin van Jacqueline en Fred  nog even met elkaar op voldane wijze nagenoten van 30 historische kilometers. Muziek van een 78 toeren plaetnspeler, meegebracht door Arjan van Werde, maakte het historische beeld compleet.

Jacqueline en Fred bedankt! 

Het was Oké.

Groet  Rudy Hanenbergh

 

 

 

Datenschutzerklärung | Impressum | Disclaimer